一道GRE填空题,帮忙翻译一下大致意思

Anesteemedliterarycritic,Mr.Woodhasputtogethera(i)_____volumeaboutliterarytechnique,h... An esteemed literary critic, Mr. Wood has put together a (i)_____ volume about literary technique,his playful exuberance (ii)_____ the dry,jargon-strewn tradition of academic criticism. Mr. Wood can’t claim to be (iii) _____; he has restricted himself to citations available in his personal library. Nor does he attempt to be methodical, as chapters proceed in higgledy-piggledy fashion.But few books novel writing provide such insights into the craft.

(i) A.deft B.pretentious C.comprehensive
(ii) D.wonderfully at odds with E.heavily influenced by F.largely superseded by
(iii)G.entertaining H.accessible I.thorough
答案是ADI。如果只是用技巧来做,也能做出来,但是不太懂所表达的意识。希望有人帮忙大致翻译一下
rui_xing_
知道合伙人教育行家
在读博士研究生

一位有名望的文学批评家——伍德先生将文学技巧整齐的堆砌起来,他与传统的单调、无趣的学术批评界形成鲜明的对比。他进行批评时,只根据自己确信的引用。他从不试图用教条的手段——这种教科书中被高度赞扬的方法,来进行文学批评。但很少有书籍能够有这样的观点来发现他的伟大。
追问
高手!还有就是Mr. Wood can’t claim to be thorough的thorough作何解?表达克制、严谨?
追答
thorough我理解是刻板的意思。

考G加油~!
三条尾巴的狐狸
一个受人尊敬的文学批评家,伍德先生已经把灵巧的体积文学技巧,他很有干赔率好玩的繁荣,术语遍布的学术批评传统。伍德先生不能说是彻底的他限制自己在他的个人图书馆引用。他也不试图有条不紊,为章继续在横七竖八的时尚。但几本小说写作提供见解的工艺。(我自己都有些读的别扭,不知道是否正确)