买钢琴问题

曦莲滩8177

更新1:

系toyama... 唔系yamaha!!!!! 我冇串错!!!!!

toyama琴,个名系日文
但实际好似系韩国琴,听调音师傅讲唔好,佢话如果要呢个价钱不如买tom lee 代理既大陆琴richmann仲抵(前身系pearl river),虽然系大陆琴,但而家加入了捷克技术所以比起以前既大陆琴好好多,加上佢平到晕$9
900(promotion price)就有交易,最岩初学者。不过听闻,而家yamaha 某部份琴好似都系大陆做。 另外,我觉得两间琴行最大分别系买既书唔同,柏斯入好多不同出版社既书同埋有好多参考书,tom lee 少d。
虽然我唔知richmann好唔好 (个人觉得佢水准好唔稳定)
不过toyama就唔多好 .. 其实学琴前要谂清楚
一部10000 以下的琴
普遍都几唔得人应手
高级时要换琴 贵o既
你最后又唔学
又好浪费金钱 电子钢琴
质感同钢琴有好大出入
考试有问题的
我推介kawai
你可以睇下呢条link xanga/mushop
意大利个d琴正d架~
参考: 我
拍斯只有这个牌子我非常喜欢Seiler这个品牌。它价格适中,制作精良。至今我还清晰地记得我调试过的一台新的130左右的Seiler。木质色泽圆润,声音内敛,音板的木纹笔直,间隙均匀,矗立在那里就是一件艺术品……
我朋友说麻麻地。!!
参考: my friend