如何与父母沟通?

pgy199810

1.划定自己的边界

没有人可以替你生活和思考,只有你自己才能主宰自己的生命。即使是对于最亲近的父母也要保持一定的界限和距离。自己为自己设定一个度,然后才能知道哪些是自己的,哪些是父母的。

2. 认可自己的能力

很多人成年还离不开父母,就是因为他们已经对自己彻底丧失信心了,他们不知道离开父母后应该怎样生活,他们不敢自己做选择,他们自己先否定了自己,不摆脱这种自我否定的心理,永远都不会成长起来。

3. 与父母真诚的沟通

父母都是爱孩子的,他们或许此时还不能理解你的想法,多一点耐心,多和他们沟通几次,让他们看到你的决心和想法,他们总会理解你的。

4. 正视自己的身份

明确自己在家庭中扮演的角色,无论是孩子还是父母,尽量做到身份不迷糊、不重合、不越界。

摆正自己的身份位置,才能做好自己应该做的事情,才会成为自己想要成为的人。

是草莓挞吖
Parents may get disappointed when you fail to meet their expectations. They may strongly object to your lifestyle and complain that you are wasting time on unimportant things. To solve this problem, you may try to make them understand that you are a responsible person. First tell them that you have inherited many of their merits. Then remind them that you have your own thoughts and life goals as an individual. You can also explain how your lifestyle will help you in a positive way. You may not be able to change your parents' opinions overnight, but if you keep trying, it will eventually work.