想问关于nds

白露饮尘霜17

更新1:

谢谢joe_cheuk2002的答案
不过我还是不明白什么是supercard. 是否还有其他的card选择? 有什么分别? 另外如果是行机玩正版游戏
是否无须supercard? thanks.

sc = supercard 烧录卡 = G6
supercard
eflash
EZ ....etc 转换卡 = passcard(about
dummy card) supercard其实系一张烧录卡既牌子名 passcard 系唔洗改机 插张passcard 就可以 再加个super card 就可以玩download game 改机同唔改机分别系 改机 唔洗用passcard 就咁插左张supercard入去就可以拣game玩 而且冇保养 唔改机 就要用passcard + supercard 但有保养 你玩行机既话 都系想要有保养 so 你要用passcard +转换卡就可以玩到download game R4其实系其中一只烧录卡既名 不过佢系最新出的 系插上面细d 个个slot (平时入NDS game既位) 旧式既烧录卡例如supercard
G6..系插下面GBA game 既位
要加埋张passcard先可以玩 R4我觉得系最好用 唔洗passcard 就咁插张R4就可以玩 而且又唔洗好似其他转换卡咁要张download返黎既ROM 经sofare再转先可以放入memory card
R4系直接张download返黎既ROM 放入memory card就得 LAST个个问题 其实唔洗一定要买memorycard
要买唔买系睇你买个张转换卡要唔要 例如其中一只转换卡 G6 就唔洗另外买memory card 就可以玩 so 要睇你拣边张转换卡 其实我觉得差唔多价钱 R4系最抵 净卡约$21X 加埋张512mb既 micro SD(memory card) ($1xx) 够晒用 而张memory card又可以用系第二到 ok架 o.o
答得几好…
行机是可以玩download game...但必先要买一名叫passcard的带插入nds前方的游戏卡位 之后

将另一种名叫supercard的带插入nds下方较长的卡槽...这样nds便可玩download game....但是

supercard内必先要有一张memory card用来储存游戏...所以memory card是必需的... 要nds 能load到supercard..便必须有passcard 所以..nds是可以玩download game...但必先有passcard

supercard和memory card
参考: 自己