经典上海话口头禅

诸葛说社会民生

经典上海话口头禅有搿个或迭个、就是讲……、乃末……、……伊讲等。

“搿个……”,或“迭个……”,在开言时用。如:“迭个今朝个事体,迭个大家勿要忘记,迭个就是讲要打扫一下自家办公桌周围个卫生。”有时候一个人要开始说话时一直在说“迭个,迭个……”,一时说不出要说的话,就常用“迭个”这个词。

“就是讲……”,在句中要解释时用。如:“现在大家侪老高兴,就是讲明朝大家就要出发去旅游了”。“搿点花今朝一定要种完,就是讲,勿要捱到明朝”。这里,两个“就是讲”都可以不说的。

“乃末……”,在接续时用。这个词有两个意思,一是“这下”,二是“于是”,如:“乃末事体弄僵托了”是“这下事情搞糟了”的意思;又如:“做好第一桩,乃末再做第二桩”是“做了第一件,然后再做第二件”的意思。而这里用的是表示“于是”这个意思的虚化,像普通话中现在不少人常在用的“然后……然后……”。

“……伊讲”,是后刹时用。“中浪要大扫除了伊讲”,“小王已经出国了伊讲”。