used todo sth.和be used to doing sth.的区别是什么?

瑾_INF

过去常常做某事:used to do sth

习惯于做某事:be used to doing sth

拓展资料:

used to do sth 的用法:1、Used to encourage sb to do sth he is hesitating to do

用以在某人迟疑时鼓励他去做某事。

2、( also come along) used in the imperative to encourage sb to do sth( esp to hurry, try harder or make an effort)

用于祈使句以鼓励某人做某事,(尤指促其加速、努力或试一试)。

例句:1、I used to live in London.

我过去一直住在伦敦。

2、Life here is much easier than it used to be.

如今在此地生活比起从前可舒服多了。

3、I used to go fishing by the river

我过去常常去河边钓鱼。

4、I'm used to having a cup of tea in the morning.

我习惯每天早上和杯咖啡。

参考资料:英语语法网

威孚半导体技术