与朋友相处的烦恼

星座家17

更新1:

猪朋友

好多谢你比我好多分享

我之前有试过系她们面前喊
告诉她们我的心情
跟她们SMS

所有方法都试过
但不知原因之余
更令我不开心! 她叫我自己反省...但我谂左好耐
我都唔知我和去年有咩分叫?? 朋友不是要接纳朋友的缺点吗??就算不喜欢那些缺点

也会叫对方去改吗?? 我是否应该离开她们??

我都可以想像到你同好朋友之间关系的转变,令你有几咁不知所措,甚至有几咁难过。 而且都见到你有尝试去改善情况,不断自我反省同努力维系大家的感情。但似乎成效普通。 因为你畀的资料有限,我可以分析嘅都有限。但单睇你写的情况,似乎问题在于你同朋友之间的沟通阻塞了,以致你找不到朋友态度改变的原因。 我认为你无需要立即把所有问题都归于自己,因为出现以上的情况可能是多方面因素,比如误解、上堂分组不同了之类。先冷静下来,想想会否有什么客观因素改变。 又或者可以直接面对面向相关的朋友询问,即使他们回避直接回答,都可以从态度上了解到他们可能是因为对你的看法有可能有什么改变。之后再慢慢分析、大家讨论下。尝试改善。 至于你问是否应离开,我倾向认为要睇你自己心底的意愿。 如果你真系想有人同你倾多啲,都可以找找我。我MSN:[email protected]
有时候人地话学校就系一个小社会真系无错~ 虽然我唔敢肯定
下面都系我自己个人猜测啦~ 系暑假之前你话你都个几个人都系好朋友
但系好有可能系系入面既其中一个人对你有DD偏见
又话是你做过一D事
某一句话无意中伤害到佢
又或者系D一个人同另外一个人唔多钟意你既人系朋友
之后就会无形中系佢同佢D一个唔系你好朋友圈子入面既人讲你唔少坏话
慢慢系你认为系你好朋友既D一个人心入面
一粒毁坏你形象既种子就开始萌牙~(当然其他可能性都有
可能系个个圈子入面
唔止一个而系两个人唔LIKE你
唔系因为外人
所以原因方面都只系假设) 暑假入面
假设其他好朋友
大家都约出去玩
咁ARM个次你无去到
谣言
坏话等等
就系系D一个时候开始散播. 咪睇少D一D谣言既威力呀~好同唔好既谣言都好
经过一段时间之后
绝对可以有效地改变每一个对某一个人或是对某一件事既睇法
特别系对一D意志唔坚定
知识基础薄弱既人
明明系一个好人
一D有意中伤D个好人既人不停不停咁讲D个人D样唔好个样唔好
最后搅到全班人
包括原本对D个好人唔多认识又无反感既人都好
系佢地心入面
D个好人既形象将会彻底受到破坏. 你试谂下你班入面最不受欢迎个位同学系咪咁你就知道了
可能明明就无人地讲都咁差
只系关于佢既坏话几乎日日都讲
日日都听的话..慢慢明明无既事
明明系无咁挎张既事或是习惯
都传到好似真有奇事
传到佢好似个怪物咁. 有一种压力
叫做群众压力. 点解个一个唔钟意你既人
暑假之前唔讲
好可能因为个阵佢个阵仲要日日对住你呀
再加上个阵仲同几个人都系好朋友的话
佢就更唔好意思讲出尼. 又有可能佢唔想又或是无勇气同你正面冲突
所以系个阵都无咩事...暑假之后..仍发现多左几个人同佢"助威
助阵"
意思系同当佢发现有同一意见既人唔止自己一个既时候
慢慢D几个附和既人就会将将想法化为行动既勇气愈变愈大
所以就变成系暑假之后就变成好像依加咁既样了.(有一种勇气就系由附和累积以成)
不过你都唔好咁灰心
因为唔一定所有人都系真心附和GA
只不过系因为见其他人都附和紧既时候
唔想表现得自己唔合群
被排斥
因为D个时候唱反调的话..好有机会变成敌人
所以即使心入面唔想附和但系行动上只好附和. 系D几个人入面唔排除都仲有人系个心向着你既~不过又系因为群众压力既关系
意思就系佢想帮你
只系佢会担心一帮你就等于背叛另外几个人
所以咪你问佢地D咩都无讲出尼LAW~ 但系我估计情况应该未到太差既地步
因为如果情况太差的话
好有可能唔系系背后中伤你
而系正面冲向你开战LU~ 如果你想尝试挽救的话
可以私底下揾一个系D几个人入面同你最FD最同你交心
你有理由相信佢唔系带头讲你坏话既人打电话问
最好系确定佢系系屋企而另外几个人又唔系佢屋企个阵
唔好系学校问
因为系学校你无可能问到D咩
唔好用短讯
因为短讯佢会有足够时间考虑点样答你
同有时间同另外几个人商量. 虽然用电话的话都有咩都问唔到既机会
如果对方系守口如平既人的话. 可以试下一开始先唔好单刀直入问点解先
先揾下其他话题
又或是同佢讲下你感受先LAW~话你真系好唔开心呀..话明明暑假之前都无咩..唔知点解会变成依加咁呀..话你好想再同佢地做朋友呀~都唔怕讲~对话内容愈可以表现你既想挽留既心就愈好
愈能令佢地明白佢地咁做会令你有几伤心就愈好(男女关系的话
效果不大
朋友的话可以一试)...可能讲下讲下就会听到你想知既事GA LA~不过唔好讲你唔想同某某位同学坐既事..因为咁样听起来好似系到埋怨因为佢地所以令你萎屈咁..咁样的话...万一你打电话个个原来系最唔LIKE你个个的话~佢唔止唔会体谅你...反而仲觉得心凉.. 祝你早日同你既朋友们复合~感情更上一层楼