求两首歌之歌词全文 (15)

好声音1718
尹光 - 你阿妈大减价 大减价 益你阿爸 大减价 益你阿爸 你阿妈 大减价 益你阿爸 养家日夜挨 确唔易 你阿妈 大减价 益你阿爸 冇家用还有三餐 炒几味捻手超班 有咁既贤妻堪称赞 我人好赌无论早与夜 赌到个人快谢 老婆劝戒赌唔愿听佢话 赌到我落左型 我穷到「火农」成日输到直 唉 实难揾食 我成世输 人又懵到极 输到我面都黄 你阿妈 大减价 益你阿爸 养家日夜挨 确唔易 你阿妈 大减价 益你阿爸 冇家用还有三餐 炒几味捻手超班 有咁既贤妻堪称赞 细路 你老豆好鬼马 细路 你老豆梳爽惯 细路 男士有责任 为顾住头家 就要崖死撑 肥婆买鸡蚊晒毛 肥婆都不知点算好 肥婆闹人博命嘈 叫阿妈将只鸡煲姜醋 寻晚夜 个上海婆闹我 我系都唔认错 哗 佢放狗黎赵我 我俾狗死追碌街碌到训左落病床 寻晚夜 个上海婆闹我 我系都唔认错 佢仲想迷惑我 佢吱吱喳喳巴巴闭闭食蕉未停过 你阿妈 大减价 益你阿爸 养家日夜挨 确唔易 你阿妈 大减价 益你阿爸 冇家用还有三餐 炒几味捻手超班 有咁既贤妻堪称赞 有咁既贤妻堪称赞 …………………………… 你阿妈原来系女人
佢嫁o岩o个个又姓陈
嗌交原来为两蚊…… 今午在办公室
听到同事在哼这歌的韵律. 想着
想着
才忽尔省起
原曲原来是“何日君再来”! 好花不常开,好境不常在, 愁对解笑眉,泪撒相思带。 今宵离别后,何日君再来。 喝完了这杯,请进点小菜, 人生难得几回醉,不欢更何待。 中国香港的改编歌
有时就会这样让人哭笑不得
一些韵律优美
歌词隽永的外语歌
常被改编成又地道、又市井的歌词. 另一首表表者: “飞哥跌落坑渠,飞女睇见流泪…” 原曲
是“Three Coins In The Fountain” Three coins in the fountain Each one seeking happiness (Thrown by three hopeful lovers) (Which one will the fountain bless?) Three hearts in the fountain Each heart longing for its home (There they lie in the fountain) (Somewhere in the heart of Rome) Which one will the fountain bless? Which one will the fountain bless? Three coins in the fountain Through the ripples how they shine (Just one wish will be granted) (One heart will wear a valentine) Make it mine! Make it mine! Make it mine!
<<你阿妈大减价>> 尹光 大减价 益你阿爸 大减价 益你阿爸 你阿妈 大减价 益你阿爸 养家日夜挨 确唔易 你阿妈 大减价 益你阿爸 冇家用还有三餐 炒几味捻手超班 有咁既贤妻堪称赞 我人好赌无论早与夜 赌到个人快谢 老婆劝戒赌唔愿听佢话 赌到我落左型 我穷到「火农」成日输到直 唉 实难揾食 我成世输 人又懵到极 输到我面都黄 你阿妈 大减价 益你阿爸 养家日夜挨 确唔易 你阿妈 大减价 益你阿爸 冇家用还有三餐 炒几味捻手超班 有咁既贤妻堪称赞 细路 你老豆好鬼马 细路 你老豆梳爽惯 细路 男士有责任 为顾住头家 就要崖死撑 肥婆买鸡蚊晒毛 肥婆都不知点算好 肥婆闹人博命嘈 叫阿妈将只鸡煲姜醋 寻晚夜 个上海婆闹我 我系都唔认错 哗 佢放狗黎赵我 我俾狗死追碌街碌到训左落病床 寻晚夜 个上海婆闹我 我系都唔认错 佢仲想迷惑我 佢吱吱喳喳巴巴闭闭食蕉未停过 你阿妈 大减价 益你阿爸 养家日夜挨 确唔易 你阿妈 大减价 益你阿爸 冇家用还有三餐 炒几味捻手超班 有咁既贤妻堪称赞 有咁既贤妻堪称赞 ----------------------------------------------- <<相士大只西>> 尹光 睇相啦朋友 睇相啦先生 想发达啊 问我大只西啦 几时娶老婆 问我大只西啦 几时有仔生 问我大只西啦 我大只西相士 有果样讲果样 无果样加多样 总之系多一样不如少一样啦 睇相咧朋友 睇相咧先生 大只西相士?呒嘎货咋? 喂!喂!喂!先生 睇你气色唔系几好 你埋黎我赠你两句咧 先生贵姓啊? 姓陈哇! 哦!!睇你甘韧瘦,饮食梗系唔多充足咧! 系咯!!! 你有呒谋低起身见头晕,惊亲跟住打冷震咧? 有啊有啊 上得百零二百级楼梯又觉得气喘啊? 你又点知嘎? 食得多跟住又会滞喔? 耶!好耶! 所以话咧! 你母亲原来系女人!佢嫁岩果个又姓陈! 呐!嗌架时常为两蚊 拆屋又惊呒掂训偓! 呐!你自少好惊怕打针! 成日吟沉无钱份! 你发烧梗会头晕 做老衬梗喊吨 成日会罗罗挛 又最惊生疮 都慌死变庖疹 哈!你都算太不幸! 有乜难言尽快禀啦 等我为你排除唔使震嘎! 啊!陈生!不过甘涡! 你面无四两肉!眼眉唔过目! 人高似碌竹 个相生成孤独噶涡 甘有无得救啊? 有~所谓医者父母心 等本生人指点你迷津啦 听住啦 打牌切忌米撞西咧 血压高你莫谋低 对住小姐米讲粗口 做乜都米格硬黎 事事要认低威 讲少句实会唔蚀底咯涡 我最怕你精得滞 偷食就要慢慢黎 拿!凡系赌钱 赌阿得势 你莫过巴巴闭 担凳仔 牙头位唔得嘅 仲有吖 打风行埋骑楼底 你记住头顶镶钢盔 你若冷伤风想浣低 不防食只鸡 噢~~话之你做人就无所谓 你若遇到坏人 实听一身溢 佢郁你嚼你 愤完又再晒 米甘容易信人 比人点都呒所谓 本生人绝呒吓鬼 睇相无唲得唲唲费 须知人人称我金漆招牌~~~大只西