篮球中锋既重要性??

八卦达人17

更新1:

我175cm中锋位置 我希望学界我可以令自己队波
打起士气

更新2:

有咩方法可以令自己队波
士气增加
怕手同埋好似NBA咁开埸前全部人都举高一只手围住一齐
咁得唔得嫁

更新3:

我希望做一个球队主要既人

更新4:

多数都系讲学校名

更新5:

我仲想问
如果比赛前紧张点算

中锋系十分重要 因为篮下防守十分重要. 防守强先可以系NBA 拿冠军. 劲中锋可以防止对方轻松走篮
抢篮板
进攻上可篮下得分
而且对方夹击
可增加队友外围得分. 2009-02-03 10:20:55 补充: 士气好重要. NBA咁开埸前全部人都举高一只手围住一齐
同叫口号. 表示同心协力
努力比赛. 你要设计一个口号
或者叫队名
先预先一齐叫口号几次
真正出场
你可以细声数123
一齐举高一只手围住叫口号. 例: 火箭
必胜. 唔讲辱骂对方说话
应该无问题. 学界应该可以组织啦啦队
你可查询老师. 2009-02-03 15:52:43 补充: 我觉得赛前紧张跟"比赛经验"有关 比赛一两次后
紧张的程度自然减低
是必经阶段. 如何克服赛前紧张
心呼吸
集中精神
心想要胜利
球队主要既人要保持冷静.队友先会冷静.
中锋Forward-center (C)系篮球界十分重要 系NBA
大多数D中锋经验好多
仲要系大只同高
所以JUMP波都系佢地JUMP 对方进攻时
中锋3有极既作用
中锋多数宦会盖火锅(即系人地入既时候拍走人个波)
以沙奎尔·奥尼尔(Shaquille O'Neal)为例
佢庞大的身躯令人不得不服 另外有D中锋亦会担任大前锋(PG)
大前锋同中锋都有差不多既体格.不过
始终都系中锋大只D^^ 系咪你系中锋? 愈高愈好 提提你: 唔好担当埋其他队员既职位(呢一点我成日都犯) 篮球资讯: zh. *** /w/index?title=%E7%B1%83%E7%90%83&variant=zh- 里面有其他队员既职位 祝你胜利!