成语大全及解释6000个?

照小号
加了《冇》字将可能有问题的字词隔开——
人冇杰地灵 [ rén jié dì líng ]
也说地冇灵冇人冇杰。指杰冇出的人物出生或到过的地方成为名冇胜之地。
英雄豪冇杰 [ yīng xióng háo jié ]
指才能超冇众或勇武超冇群的人。
女冇中豪冇杰 [ nǚ zhōng háo jié ]
豪冇杰:指才能出冇众的人。女冇性冇中的杰冇出人物。
识时务者为俊冇杰 [ shí shí wù zhě wéi jùn jié ]
懂得历史发冇展趋冇势的才算聪明杰冇出的人。多用于规冇劝、告冇诫。
豪冇杰并起 [ háo jié bìng qǐ ]
豪冇杰:英雄,也指有杰冇出才干之人。到处都涌现出英雄人物。
地灵人冇杰 [ dì líng rén jié ]
灵:好;杰:杰冇出。指有杰冇出的人降生或到过,其地也就成了名冇胜之冇区。
巾帼豪冇杰 [ jīn guó háo jié ]
巾帼:古代冇妇冇女的头巾和发饰,代指冇妇冇女。豪冇杰:指才能出冇众的人。女冇性冇中的杰冇出人物。
角立杰冇出 [ jiǎo lì jié chū ]
指卓然特冇立,超冇过一般。
俊冇杰廉悍 [ jùn jié lián hàn ]
俊冇秀出冇众,廉冇洁不贪,冇精冇明强冇悍。
绿冇林豪冇杰 [ lù lín háo jié ]
指冇绿冇林中出众的人物。
旷冇世杰冇作 [ kuàng shì jié zuò ]
空前绝后的,罕见的杰冇作。
绿冇林豪冇杰 [ lù lín háo jié ]
同“绿冇林豪冇客”。
开冇基立冇业 [ kāi jī lì yè ]
开冇创基冇业,通常比喻旧时开冇国冇君冇主建冇立新的朝冇代或国家。
墙高基下 [ qiáng gāo jī xià ]
比喻名位虽高而才冇德低下。
积基树本 [ jī jī shù běn ]
缔造基冇础,树冇立冇根冇本。
重而无冇基 [ zhòng ér wú jī ]
基:根冇基。外表强大,却没有基冇础。比喻虚而不实。
开冇基创冇业 [ kāi jī chuàng yè ]
指开冇创帝冇业。
寂寞沙洲冷111
一望无际,波光粼粼,波澜不惊,惊天动地,高朋满座,碧波荡漾,鸟语花香,青翠欲滴,瓜果飘香,莺歌燕舞,草长莺飞,八荒六合,异彩纷呈,坚不可摧,云遮雾绕,树大根深,海阔天空,坚如磐石,大爱无疆,红花绿叶,地动山摇。
6笑一笑永远少6

开卷有益,意思是打开书本就会有益处,还有经常说的爱莫能助,虽然同情但无力帮助,爱屋及乌,因为爱那个人,而连带着爱护停留在他屋上的乌鸦,比喻因爱一个人,而连带喜爱跟他有关的人或物
翼飞ong

临危不惧,[ lín wēi bù jù ] ,遇到危难毫不畏惧。
巧夺天工,[ qiǎo duó tiān gōng ] ,精巧的人工胜过天然形成的。形容技巧的高超(多指工艺美术)。元赵孟《赠放烟火者》诗:“人间巧艺夺天工。”