新手想理解焦距与光圈之关系....

腾扬数码

更新1:

我见别人用54mm+f/3.5都做到,咁我变焦3倍应该都多过54mm,加埋f/3.5,即系我都应该影得到以下同样效果﹖ 54mm + f/3.5 fotop/vincentyun/Sabina04022006/P2045871 我用广角镜时变左26mm+f/2.8,咁我又影唔影到以下呢个景深(只淡景深,我知人像可能系用反光板打出来) 23mm + f/3.0 fotop/vincentyun/Pollie11112007/PB104921

你钻晒牛角尖勒...... 景深唔系好似水深咁有一个绝对既距离
景深只系一个比例
代表当时离相机 x米至 y米既距离下系"对焦" 即系所谓 "清" 既距离
浅景深代表果个范围 (x同y中间既范围) 细
而深景深则代表果个范围 (x同y中间既范围) 大 你部机始终系prosuma
同单镜比要做返同一个效果始终系唔得
不过因为基本理论系一样咁解o者. 好. 逐样将你个concept搞清楚先~ 1. 焦距唔系指对焦距离
系指影像位置(菲林) 同镜头之间既距离
行埋左唔会无端端短左. 焦距影响既系视角
好似人眼望住一点时
左右两边同时仲可以见到几多. 广角镜既视角比人眼阔
而远摄则比人眼窄. 要注意视角会令景物变形
所以用广角镜影sabina果张佢就会变成头大细脚. (亦系另一个原因点解少用广角影人) 2. 光圈系镜头最细既孔同焦距既 "比例" 所以当你个机加左tele adapter
焦距大左
同一个size既孔就代表佢既比例细左
所以就由2.8 变成 3.5 浅景深唔系好似计数咁有一个特定数架
用35mm本身个境深会比用50mm时深
所以做到有一个背景蒙既效果就难
但系用50mm时
视角窄左
睇既野就少左
咁想影返全身
就要行后少少
但同时亦会令境深既效果减少. 不过
只要背景唔系太贴主体
个效果会比用35mm好. 以前玩开推环式zoom既老手
都会见过一把境深尺系支镜头上便
依家我唔多觉仲揾到呢把尺
解释起上黎真系难明好多. 另外
你补充既两张相基本上都可以话o岩
你可以自己试下做唔做到.
参考: 其实系度问
不如去上堂
多o的影相
同埋揾o的影友一齐比较仲好啦.
光圈的大小,是以光圈值来表示: 光圈值 = 镜头焦距 / 光圈口径
换句话说
焦距越长
要保持光圈值
镜头口径便要加大.一来会增加成本
二来会令镜头变得笨重
G9是轻便all in one机
冇用到这种设计
所以zoom远时光圈会被迫缩小 dcfever/glossary/glossary?glossaryID=1 3倍变焦即系35 x 3 = 105mm
G9有6倍光学变焦可以zoom到去210mm的
但最大光圈会变成更小的f4.8 你讲既一同二例子都啱
焦距长咗如果唔郁系会影小咗嘢
要保持主体大小的话就要走翻远啲. G9既设计其实系用咗一块比DSLR细好多既感光完件
平时影相佢实际只系由一幅大相里面剪咗一小片出来放大.所以佢一定要用超广角镜头先可以做到同DSLR咁上下既等效焦距
虽然佢等效焦距系35-210mm
实际上佢只系用咗一支7.4 - 44.4mm既短镜头
对做浅景深不利 G9规格 dcview/forums/camspeew?id=939 你见人地用54mm都影到浅景深系因为佢镜头焦距系真正54mm
己经等于你用254mm既焦距去影
而G9跟本冇咁长
就算有人地个model系企喺相机几呎前范围
你要影翻相同构图就要分分钟要企到二三十呎远
景深又长翻.所以你影唔到浅景深纯粹系器材上既问题. 你有啲搞错咗
要影浅景深应该用远摄镜而唔系用广角镜
人地用23mm己经等于你用咗108mm
但因为背够远所以都见到浅景深
你其实可以影到的
只要去翻相同位置
用108mm焦距
f3.0(唔知G9zoom到108mm仲得唔得)
相同对焦距离就会有相同景深
不过构图就唔可以一样喇
人地系23mm(其实等效系46mm)
你系108mm
你可能只可以影到个头连肩头左右. 2007-11-21 12:14:10 补充: 其实想了解DSLR同DC的景深差距
可以利用网上一啲计算景深既程式
以下就有一个dpreview/learn/?/Glossary/Optical/Depth_of_Field_01就用一个拍摄人像的例子
用Olmypus的4/3系统配一支50mm焦距镜头
离被摄者1.5m
用f4光圈影.得出景深有0.12m.但换上了G9
要保持相同构图的话佢只可以用22mm焦距.计算后得出景深有0.212m
足足多出了70%
如果同配备了更大感光完件的相机比差别就会更大.