翻译!!

徐敬业举兵、诏元忠监李孝逸军。至临淮、而偏将雷仁智为贼败、孝逸惧其锋、按兵未敢前。元忠曰:「公以宗室将、天下安危繋焉。海内承平久、闻狂狡窃发、皆倾耳翘心以待其诛。今军不进... 徐敬业举兵、诏元忠监李孝逸军。至临淮、而偏将雷仁智为贼败、孝逸惧其锋、按兵未敢前。元忠曰:「公以宗室将、天下安危繋焉。海内承平久、闻狂狡窃发、皆倾耳翘心以待其诛。今军不进、使远近解情、万有一朝廷以他将代公、且何辞?」孝逸然之、乃部分进讨。时敬业保下阿溪、弟敬猷屯淮阴、咸请「先撃下阿、下阿败、淮阴自破。今淮阴急、敬业必救、是敌在腹背也」。元忠曰:「不然。贼劲兵尽守下阿、利在一决、苟有负、则大事去矣。敬猷博徒不知战、且其兵寡易摇、大军临之、势宜克。敬业畏直捣江都、必将邀我中路、吾今乘胜进、又以逸撃劳、破之必矣。譬之逐兽、弱者先禽。今舍必禽之弱、而趋难敌之强、非计也。」孝逸乃引兵撃淮阴、敬猷脱身遁、遂进撃敬业、平之 展开
有抱秦琴半遮面
你好,我试着用最白话的语言通述一遍:

徐敬业起兵造反,朝廷派元忠作李孝逸大军的监军前去剿灭。到了临淮,李孝逸大军里的偏将雷仁智所部被敌军(徐敬业部队)打败,李孝逸惧怕敌军的厉害,为了避开敌军的锋芒,按兵不动,不敢向前进攻。监军元忠对李孝逸说:“你是朝廷的宗室(指李唐王朝)大将,现在天下到处安危不定局势动荡,天下向来平安少战事已经很久,一听到有狂悖之徒突然起兵造反,天下各方都以将军为中心翘首以盼大军将其剿灭。现在我们的大军按兵不动不进攻,会使大家懈气,万一朝廷里再拍别的人来替换将军,你拿什么理由来推脱不换?”李孝逸觉得有道理,于是就派部队分兵进讨。这时候,徐敬业正守在下阿一条河的附近,徐敬业的弟弟徐敬猷屯兵在淮阴,大家都建议“先攻打下阿,下阿要是打下来,淮阴自然也就破了,现在要是淮阴危急,徐敬业必然带兵来救,那样我们就要腹背受敌”
元忠说:“情况不是这样的,敌军的主力几乎都驻扎在下阿,为的就是同我军决战,假如我们败了,则剿匪之事大势将失。敬猷不过就是个赌徒之流,不懂兵事,况且他所驻守的地方兵力较弱士气就容易动摇,我们的大军一到,无论从气势形势上都有利于打倒和攻克了他们。徐敬业害怕我们直捣江都,必将会拦截袭击我们的中路大军,我们再乘胜迎击,以逸待劳必将一举破之。这好比追击野兽,柔弱的自然会先擒获,现在我们舍弃必然能擒获的弱兽不擒获,反而去对付难以降服的强兽,这不是好计策”
于是,李孝逸领兵攻打了淮阴,敬猷兵败逃走啦,接着又进攻徐敬业,平叛了他!

好了,给你翻译完了,其实不难,文言文是中国文学的精华和精髓,要注意平时多阅读文言文,提高自己的文言功底,自然就简单了,希望你能努力!
紫眸简瞳
XuJingYe amid a letter yuan, loyalty LiXiaoYi army prison. To the requirement, and PianJiang LeiRenZhi for losing a thief, filial piety and fear its front, according to the soldiers before dare not. Yuan chung yue: "public to imperial clan, the world will be how 繋 safety. Throughout the country peaceful long, smell crazy cunning I hair, is the heart become warped incline thy ear for host. This army not into, that far and near solution affection, all a court with his will and public, and any speech?" Filial piety, but part of real escape into please. When the professional insurance, creek, brother JingYou tuen reason, salty, please "under the first shock, o o the defeated, huaiyin since broken. This reason the acute and dedication will deliver, is the enemy in front". Yuan chung yue: "otherwise. The thief strength soldiers to maintain, o under the in a runoff, otherwise have negative, are great things to do. JingYou Po ACTS not war, and the soldiers in the army, few easy wave, potential appropriate grams. Professional fear, will give s asked me to the middle, we follow up a victory today into, and to escape the shock fatigue, broken will do. Pi by the beast, the weak first birds. This will be the birds up weak, and hasten irresistibility strong, the meter also." Filial piety is escape led soldiers shock JingYou huaiyin, get out of danger, hence the blindness in professional, flat
追问
抱歉!我要的是语文的来着。。但还是谢谢了!!请问这句什么意思??This will be the birds up weak, and hasten irresistibility strong, the meter also
追答
这将是鸟儿薄弱,加速难敌强、计也
临风待远行2

zylcool1
把悬赏加到500说不定有人给你翻译。。。