使用firefox一直不能开启网页,但使用IE却没问题

聪慧且健美灬牡蛎5360

更新1:

谢谢Bruce的解答。 但我的是甚么网页也开不到,一直都是「页面载入错误」,连之前用firefox浏览的也都不能载入,是一整个页面的空白,不是部份java不能载入。 重灌也不行>.< 是setting的问题吗?

一般嚟讲,网页都系基于IE嚟写,所以用Firefox未必见到用IE开到既应有画面,字型细过系IE开系正常(简直就系家常便菜),字型变咗又系另一项家常便菜。 Java项目开唔到又系正常,就算系Yahoo里面都系好多睇落好简单既Flash项目都系开唔到,但系用IE又开得番,真系几激气架。不过我用咗Firefox已经4年,已经习惯晒。 如果你都系想用Firefox既话,你可以装一个Firefox既add-on(即系plug-in),免费既,叫IE-Tab(addons.mozilla/zh-TW/firefox/downloads/file/31910/ie_tab-1.5.20080618-fx-win.xpi),我一直都用紧佢嚟应付某啲开唔到既网页或者一定要用IE嚟开既网页,一有开唔到就系Firefox里面开过IE既分页,正常地睇番晒啲野。好简单,完全唔难用架。 不妨试下。有时候,开唔到,又要keep住用Firefox既话,都要学下转转膊,如果唔系就会玩死自己。一般而言Firefox开网页都比IE快,甚至有时IE开唔到,Firefox都可以开到,当然专为IE写既某啲网页,好似上述情况,就要用番IE或者IE-Tab开。始终,为IE设计既网页仍然系拢断之中,不过支援Firefox既网页亦已经大幅度增加紧,相比几年前我初时开始用Firefox 1.0个阵好多架啦。 希望可以帮到你啦。 2008-07-07 14:10:45 补充: 你既情况好奇怪,我从未遇过。你IE可以上网,但Firefox唔得,就唔系网络方面既问题。 你可以试下入[控制台]、[Windows防火墙]、[例外]检查一下有没有Firefox在例外名单内。另外,你发问时提及既「防毒过了期」不知道是甚么意思,如果你觉得是防毒软件引起的问题,不妨试安装一个新的防毒软件然后进行扫描。 2008-07-07 14:10:50 补充: 如果都系无乜特别发现,如果我系你既话,我唔会花10日时间去等人回答,而宁愿争取10日既时间,整部电脑重灌一次,因为我近期不时都要咁做。咁样系最好的做法,特别系当你觉得系软件之间引起既问题,但系又唔知因为边度引起或者应该点整既时候。呢个系策略上既问题。 我地唔系样样问题都识得点样去应付,但系重灌电脑系我地识做既野,只系工程似乎大咗少少,亦都只系因为我地害怕或者唔愿意去做,所以一直系度拖住,其实本身已经够时间去完成了。 希望有高人可以帮到你啦。
参考: 4年由Firefox 1.0用到Firefox 3.0及10年由IE 5用到IE 7既经验。