英文问题求解,高手进?

I’mlookingfortheladywhosehairisred.这句定语从句可以替换成I’mlookingfortheladythehairofwhomisred.... I’m looking for the lady whose hair is red. 这句定语从句可以替换成 I’m looking for the lady the hair of whom is red. 吗?
不是语法上有这么格结构吗?
whose +名词 = the + n. + of whom (某人的) = the + n. + of which (某物的) .
danielyz
这样的替换语法上没有问题,可以的。
1. the n. of which =whose +n 先行词是物
例如: When I was 16, he bought me a bike for my birthday gift, the price of which was half of his salary that month. (which 代前面先行词 bike; the price of which =whose price)
2. the n. of whom=whose +n. 先行词是人
例如: I am very dedenpdent on my elder uncle, the advice of whom always helps solve the problem. (whom 代替前面先行词uncle, the advice of whom =whose advice)
这类定语从句,往往是从句中的主语或宾语跟先行词之间存在逻辑上的 “所属”关系, 反应所有关系, 表示“所有”的就用whose 或of。
匿名用户
whom后面一般指人,描述人物特点。而whose在此正可以指明事物:头发,非人的事物,叙述了红色发泽的特点。用whom时后面肯定要说人物的特性,而不可能描述头发什么颜色。
追问
能帮忙用这两种形式 造个句子吗分别。谢谢你
the + n. + of whom (某人的) = the + n. + of which (某物的)