画漫画需要什么工具??

好声音1718

更新1:

哦~~^^ 咁请问有咩程式可以话到漫画呢?? 请问几钱呢??要唔要另外买手写板?? photoshop & photoimpact可以画漫画吗??

最基本既工具:铅笔,A4白纸,原子笔。 不过专业d就需要一枝钢笔(人地画漫画,入墨水果d,去钢笔铺买),网纸(里个我就唔知边度有,不过唔买都可以用手画既方法制造番相似既效果,只不过冇网纸咁靓),更可能需要一个人体模型(之前见无印良品有)。 钢笔系用黎画完原稿之后再画深d线条。网纸用黎贴漫画既阴影部分,网纸有好多种唔同既图案,你可以因应自己需求而买。人体模型就系用黎参考人物活动线条既工具,如果要画运动漫画之类,需要大量身体动作,就可以利用人体模型摆番想画既动作,睇住黎画。 不过如果你净系打算因为兴趣而画,唔系打算靠画漫画黎维生。其实冇话一定要买哂里d工具,因为画漫画最需要既其实系技术!冇技术既画家,就算俾哂所有工具佢,佢都一定画得唔靓。如果你有心做漫画家,最好先去读个漫画课程,或者自己参考下日本漫画既画法,练好d技术先再算啦!
参考: .knowledge.yahoo/question/?qid=7006072202067
其实有张a4纸
原子笔就ok架啦. (hi-tec-c墨水笔都几好用

颜色深

最能盖到d铅笔线) 想用专业d既可以买漫画原稿纸
钢笔
网纸@@" 漫画原稿纸有分两种: 手贴网建议用厚d

电脑贴用薄就ok架啦... 钢笔有两个部份

一个系笔杆

另一个系笔咀。 笔咀都有好多唔同种类架… 笔咀你可以去买d一set有好多种笔咀个d…试下都好呀嘛~ 网纸一张$30约

所以都几贵下T口T 如果想节省D可以电脑贴网

不过唔系全部都有!!简单个D… 电脑网既方法(我既方法): 开photoshop(我个人用过7.0&cs 2) 先扫瞄线稿

最好是300dpi

也有人用600dpi 调好d光暗佢。张佢转做灰阶。 开新layer

张layer属性由Standard→Multiple 之后就可以油

油系你想佢变做网点的地方。 油完之后禁滤镜>像素化>彩色半调!! 便完成了!! 对不起

可能会听不懂…oTL||||
参考: 我自己@[email protected]
1.HB
2B&3B素描笔 2.Marker 3.擦胶 (专业的漫画家用电的
但普通的也可) 4.适合的画纸 5.好的题材 希望帮到你啦!!!
1.普通画画玩玩的话
铅芯笔
铅笔
刷胶就已经足够 2.个人喜好 3.中国香港美术用品专业中心
广益美术设计用品 4.旺角洗衣街169号地下(后者地址) 5.原稿纸--$50起
钢笔--约$30(不同牌子而定)
笔咀--$25起(一套装) 网贴--大约$28一张(我去的那家是这样) 墨水--$30起(不同深浅
耐水性而有所分别) 若不是要去投稿和有一定的实力
我可以说--"买来是没有用" 而且
如果是学生的话经济能力
时间有限
买太多只会浪费金钱.