金刚菩提子几瓣好?

武汉誉祥科技

选购金刚菩提的时候,买5瓣的金刚菩提好还是6瓣的呢?金刚菩提的瓣数是有多种的,而现在大家见到的比较多的就是5瓣的金刚菩提,其次就是6瓣的。那就这两者来讲,哪个比较好,价格比较贵呢?

  金刚6瓣好还是5瓣

金刚菩提6瓣的好还是5瓣的好,其实这个关键还是要看个人的喜欢,不管是5瓣还是6瓣的金刚菩提,都是现在市场上很常见的。

五瓣:五瓣的金刚菩提子能够使佩戴的人时刻保持心平气和的状态,从而也能使整个家庭氛围更为谐和美好。

六瓣:六瓣的金刚菩提子尤其适合经商的人佩戴,可保证财源广进,生意兴隆。

  金刚6瓣和5瓣哪个贵

撇开金刚大小、纹路、桩型、皮质不看,瓣数对金刚的价值影响颇大。最常见的瓣数为5瓣,以5瓣为中轴线向两边扩散,离5瓣越远的越好。

我们以25mm的精品尼泊尔金刚为例,整理出下表,价格仅为参考,具体以实物为准。

一级品:20瓣及以上:单粒价格2万以上。

二级品:15-19瓣:单粒价格8000元以上。

三级品:13瓣14瓣:单粒价格3000元以上。

四级品:真1瓣12瓣:单粒价格1000元以上。

五级品:真2瓣10瓣11瓣单粒价格600元以上。

六级品:3瓣7-9瓣:单粒价格300元以上。

七级品:4瓣6瓣:单粒价格100元以内。

八级品:5瓣::单粒价格30元以内。

综合来看,就价格方面来讲,6瓣的金刚菩提是比较贵一点的,不过这个也不能仅凭价格来进行判断,大家挑选自己喜欢的就可以了。