since和for的区别用法

Irene俞老师工作室
since+具体的时间
for+一段时间
They have learnt English since 2006. 他们自从2006年就学习英语了。
They have learnt English for 5 years. 他们学习英语已经5年了。
皓颜溪风
since http://dict.baidu.com/s?wd=since for http://dict.baidu.com/s?wd=for 要学会自己查字典,百度一下,对你又帮助的。
princess28

八年级下册6单元的,自己百度去吧
普通用户平常心
since
[sIns; sins]
《源自古英语“其后”的意思》
连接词
a. [常 ever ~,用于表继续之完成式主要子句后] 自从…以后,自…以来,从…起一直
He has been abroad (ever) ~ he parted from me.
自从他离开我后,他一直在海外
I've been doing this work (ever) ~ I retired.
自从退休后我一直在做这工作
b. 从做…时候起 (到现在 [那时] 的期间)
The city has changed a lot ~ I have lived here.
自从我住在这里的时候起,这城市已改变了很多
He had not seen her ~ he (had) married.
自从他结婚之后他就一直没见过她
c. (~) 的构句] 自…后 (已过…年)
It is [has been] two years ~ I left school.
自从我离校后已经过了两年
2 既然…,因为…
S~ there's no more time, we must give it up.
既然不再有时间,我们必须放弃那件事
Let's do our best, ~ we can expect no help from others.
既然我们不能指望别人的帮助,我们就尽全力去做吧
介系词
1 a. [常 ever ~,常与表示继续之完成式连用] 自…以来 (一直)
They have been very happy together ever ~ their marriage.
自从他们结婚以来,他们一直快乐地生活在一起
S~ then I had wondered where he lived.
从那时起,我一直在想他住在哪里
S~ when have you lived here?.
从什么时候起你就住在这里了?
b. 从…以后 (时间[期间] (有多久)
It's a long time ~ her death.
她去世后已经过了很久
She has changed a good deal ~ her sickness.
自从她生病后她已经改变了很多
c. (口语)从发明[发现]…的时代以来
He is the greatest novelist ~ Henry James. (
口语)他是自亨利.詹姆斯以来最伟大的小说家
副词
(无比较级、最高级)
a. [常 ever ~] (那时) 以来 (一直) ,从那时以后 (直到现在)
He went to America twenty years ago and has stayed there ever ~.
二十年前他去了美国,从此就一直留在那里
b. 从那时起 (到现在 [那时] 的这一段期间) ,其后
I have not seen him ~.
从那时候起我一直没见过他
2 [常 long ~] (从现在起) (几年) 前
long ~
很久以前,好久以前
not long ~
不久以前,未久
He has long ~ arrived.
他好久以前就到了; 他到了很久了
for
[轻读)fL; fə; (重读)fɒr:fɒ:]
介系词
A
1 为了…,对…
give one's life ~ one's country
为国家捐躯 [牺牲生命]
work ~ an oil company
为一家石油公司工作,在一家石油公司上班
Can I do anything ~ you?.
我能为你做什么事 [替你服务] 吗?
Smoking is not good ~ your health.
吸烟对你的健康有害
It was fortunate ~ you that he was there.
他在那里对你来说是幸运的
2 a. 为纪念…,为…
A party was held ~ them.
设宴招待他们
b. (美.文语)由于…,以…命名 [取名] ( (英) after)
He was named James ~ his grandfather.
他以祖父的名字被命名 [取名] 为詹姆斯
3 为给… (的) ,…收的
a present ~ you
给你的礼物
I've got some good news ~ you.
我有一些好消息要告诉你
Who is it ~?.
那是给谁的?
Bill, there's a call ~ you.
比尔,有人打电话给你
She bought a new tie ~ Tom.
她为汤姆买了一条新领带
4 向…,往…去 (的) ; 为进入… (的)
start [leave] ~ India
向印度出发,动身往印度去
Is this train ~ Edinburgh?.
这班列车是开往爱丁堡的吗?
Did you get the tickets ~ the game?.
你买到那场比赛的入场券了吗?
5 为了…,以…为目的; 打算成为 …
go ~ a walk [a swim]
去散步 [游泳]
I bought the book ~ studying at home.
为了在家自修而买了那本书
What did you do that ~?.
你为什么做那件事?
He volunteered ~ the task.
他志愿去做那件工作
6 为获得… (的) ,为 (求) …
an order ~ tea
茶叶的订单
send ~ a doctor
派人去请医生
wait ~ an answer
等待答覆
We wrote to him ~ advice.
我们写信向他求教
Everyone wishes ~ happiness.
大家都希望幸福
He was thirsty ~ knowledge.
他渴望求知
7 为准备… (的) ,为保持 [治疗] … (的)
study ~ an exam
为考试而用功
→for one's LIFE
a good remedy ~ headaches
治疗头痛的良药
The meeting is at 6:30~7.
为七点聚会请于六点半出席
适合… (的) ,…用 (的)
a cupboard ~ dishes
放食器用的橱柜
(食橱,碗橱)
a time ~ action (
适于) 行动的时刻
a room ~ study
读书用的房间
(书房)
a magazine ~ boys
适合少年的杂志
(少年杂志)
9 在 <何时、何日> (的) ; 在…时候 (的) ; 为庆祝…
an appointment ~ the afternoon
下午的约会
The wedding has been fixed ~ May 5th.
婚礼订于五月五日
She was Miss Universe ~ 1983.
她是 1983 年的环球小姐
I gave him a baseball mitt ~ his birthday.
为祝贺他的生日,我送给他一只棒球手套
10 在…期间 (一直) ; (预定的) …期间
~ hours [days, years]
几小时 [天,年] 之久; 有 (好) 几小时 [天,年]
~ the last ten years
过去十年来; 在最近的十年期间
~ all time
永久
~ days (and days) on end
连续好几天
stay there (~) three weeks
在那里停留三周
walk (~) three miles
走三哩路
The snowy weather lasted (~) the whole time we were there.
我们在那里的整个期间一直都是下雪的天气
I haven't spoken to her ~ two months.
我没有和她说话已有两个月
F~ miles and miles there was nothing but sand.
有好几哩之远除沙外别无他物
He didn't work ~ a long time.
他很久没有工作
They went down to the sea ~ a [the] day.
他们去海边一天
The TV station stopped broadcasting ~ the day.
电视公司结束了当天的播放
That's all ~ today.
今天到此为止
11 计…,达…
a check ~ $10
一张十元的支票
Put me down ~.
£5. 请记下我的五镑份
12 代替… (的) ,为了…
a substitute ~ butter
奶油的代用品
speak ~ another
代替他人说话,代言
Say hello ~ me.
请代我问候
13 a. 表示…,表达…
What's (the) German ~ 'water'?.
德语“水”怎么表达 [怎么说] ?
b. 代表…
the Member of Parliament ~ Liverpool
代表利物浦 [由物浦地方选出] 的国会议员
14 交换…; 为<商品等>; 以…的金额 [价钱]
He gave her his camera ~ her watch.
他用自己的相机交换她的手表
I paid $50 ~ the camera.
我付了五十美元买那相机
I bought it ~ $50.
我以五十美元买了那个东西
These eggs are 2 dollars ~ 10 [10 ~ 2 dollars].
这些鸡蛋是十个二美元
15 对 <好意、成果等> ,作为…的报答
five points ~ each correct answer
每一正确答案给五分
give blow ~ blow
以打还打,挨了打就打回去
→ an EYE for an eye
We thanked him ~ his kindness.
我们对他的好意致谢
16 支持… (的) ,为…
(
←→ against)
vote ~ Smith
投票支持史密斯
Are you ~ or against the war?.
你赞成或反对战争?
She's all ~ going shopping.
她完央佻成去购物
I'm ~ calling it a day.
今天的工作就到此为止